mörkerseende glasögon – ATN Viper X-1, 2017

ATN Viper X-1 är en liten Gen en bildförstärkare för friluftsentusiaster. Denna lupp är inte bara lätt och kompakt men också kommer med en huvudbonad kit.

Dessa glasögon väger 0,55 pounds och kan tjäna både som en handhållen bildförstärkare eller en huvudmonterad lupp. De Viper är insvept i en gummilagret som gör det slitstarkt och väder utan att nämnvärt öka dess vikt. ATN prisar den enkla driften av denna enhet – det finns bara två knappar på enheten. Även om det är verkligen lätt att använda, är det både en fördel och en nackdel. Att ha en två-knapp gör denna enhet attraktiv för dem som använder mörkerseende glasögon för första gången. Men erfarna användare tycker att glasögonen är svåra att justera och begränsas av deras storlek och brist på fina kontroller.

Den medföljande dubbla sida och flip-up huvudbonader kit är också en pro och con. Å ena sidan tillåter kit för handsfree-användning av lupp. Å andra sidan har vissa användare klagar på att det är svårt att justera, inte att stanna på plats, och är ganska obekvämt att bära. Viper X-1 körs på en enda CR123A batteri och har belagt samtliga glas optik. Den har en maximal detektionsområde på 150 yards, även om användarna inte kan känna igen objekt som är längre än 100 yards. Den bildförstärkare har också en 1x förstoring, men som kan utökas till 4x eller 8x med tillbehör.

ATN föredrar att kalla Viper X-1 en Gen 1+ mörkerseende goggle. Detta beror på att dess intensifieringsröret är en förbättring jämfört med den vanliga en som finns i Gen 1 glasögon. Jämfört med bildförstärkarrör i sin generation, är inte skrymmande förstärkaren i Viper. Dessutom sysselsätter svartvit fosfor för att ge skarpa, naturliga bilder. Det minskar också den typ av geometrisk distorsion gemensamt med Gen ett bildförstärkarrör genom att leverera platta fält bilder. Dessutom förbättrar den inbyggda infraröda sändare vinst genom att belysa området för vyn.

Alla dessa förbättringar på standarden Gen en teknik är beundransvärt, men de gör inte ATN Viper X-1 utföra samt en Gen 2 bildförstärkare. Å ena sidan är det lätt, enkel att använda, och förbättrar på daterade Gen 1 glasögon. Å andra sidan, lider den av samma tillförlitlighetsproblem som plågat Gen 1-enheter, och den ingår huvudbonader gör för en dålig passform.