POS-system – Bindo 2017

Bindo POS är en relativt ny point-of-sale (POS) företag med några höga tankar. Det syftar till att ge små företag ett sätt att konkurrera med återförsäljare online genom att ge dem ett sätt att sälja produkter i butiken, på nätet och mobilen. Bindo utvecklar också POS-system och andra verktyg för att hjälpa lokala företag nätverk tillsammans för att ge konsumenter enkel tillgång till lokala produkter. Alla funktioner är tillgängliga för ett månadsabonnemang pris. Köpavgift varierar från $ 0 till $ 149.

Sammanfattning

Betalningshantering kan tillföras av en Bindo partner, eller så kan du fortsätta att använda din nuvarande processor. Även varierar, fann vi prov Bindo-partnered hastighet prissättning av 2,49 procent plus $ 0,15 för swiped kort och 3,49 procent plus $ 0,15 för knappat in kort. Denna sats är genomsnittet för de flesta iPad POS betalning processorer. POS-systemet kan behandla Visa, Mastercard, American Express, Kina UnionPay, JCB, Diners Club kort och mer. Bindo tar inte ut ett betalkort industrin (PCI) efterlevnad avgift, men om du använder din egen processor, kan du debiteras PCI-efterlevnad, återkrav eller andra avgifter. Månad till månad termer är tillgängliga, som är tredjepartsfinansiering. Bindo ännu inte har en offline-läge för att bearbeta betalningar bör du förlorar tillgång till internet.

Denna point-of-sale system har utformats med återförsäljare i åtanke. Bindo kan importera inventeringsdata när du börjar använda systemet. Detta detaljhandeln POS företag ger en produktdatabas, som är något som de flesta andra företag inte erbjuder. Om du säljer streckkodade objekt snarare än en-of-a-kind varor eller tjänster, kan du skanna dem och Bindo laddar automatiskt produktinformationen från en databas med över 10 miljoner artiklar. Om dina artiklar finns i inventeringsdatabasen, behöver du inte manuellt ange produktinformation. Objekt kan också tillsättas med hjälp av din smartphone. Du kan hantera lagernivåer och skapa inköpsorder med hjälp av Bindo.

Bindo restaurang POS-system innehåller också verktyg för att hantera kunder, anställda, flera butiker, en online skyltfönster och rapportering. Använda Bindo kan du spåra kundinformation, spåra lojalitetsprogram och e-kvitton. Du kan se kundernas utgifter historia och köra rapporter att upptäcka vem dina bästa kunder är. Du kan skapa personalprofiler och spårtiden arbetade med tids dygnet verktyg. Bindo kommer också köra rapporter att berätta vem din bästa säljare är och de mest trafikerade öppettider. Detta är den enda produkten på marknaden som ger ett verktyg för att skapa en online och mobila marknadsplatsen via ett klick. Det spår också din inventering i alla tre försäljnings vägar. Bindo affärsanalys ger försäljningsrapporter, lagerrapporter, historiska jämförelser och mer för att hjälpa dig att göra mer välgrundade affärsbeslut. Ekonomisk information kan exporteras direkt till SPCS och Xero.

Bindo stöd är tillgänglig 24 timmar per dag, varje dag i veckan, utan extra kostnad. Du kan kontakta supporten via telefon, e-post, Facebook eller Twitter. Onlinehjälpen center behandlar grundläggande supportämnen. Bindo publicerar också en blogg och regelbundet publicerar på Twitter. Företaget har ett program för dem som vill skapa anpassade integration och add-ons.

Bindo POS kan lätt bearbeta försäljning och är en praktisk, insikts verktyg för företagare eller chefer detaljhandeln. Det utmärker sig på att hantera lager och skapar användbara rapporter. Men om din internetuppkoppling tenderar att vara intermittent, kan du överväga en produkt med en pålitlig offlineläge.