Remote Desktop programvara – LogMeIn Rescue

LogMeIn har några av de grundläggande funktioner som du bör titta efter i remote desktop programvara, men rörig Aktivitetsfältet och komplicerade gränssnitt gör LogMeIn svårt att använda.

Funktioner

LogMeIn har de grundläggande funktioner som är nödvändiga för att få tillgång till en fjärrdator. Det finns filöverföring kapacitet, fjärr omstarter och en enkel whiteboard för att rita på kundens skärm. Men varje egenskap har en del utmaningar. Till exempel, öppnar möjligheten filöverföring ett fönster med en lista över filer från båda datorerna och en separat aktivitetsfältet. Med all den information och alternativ belamra skärmen, kan det vara överväldigande. Processen för att överföra filer med LogMeIn är mer komplicerat än andra fjärr programvara, till exempel Netviewer Support och GoToAssist.

Den whiteboard har bara en röd markör och snarare än att klicka för att göra märken visas, oavsett var du drar musen din kund kommer att se markören. Det finns ingen möjlighet att radera delar av whiteboard, antingen du lämnar hela ritning eller bli av det hela. Andra fjärråtkomst produkter har en mängd olika färger, storlekar och verktyg för whiteboard.

Efter att ha fått tillgång till kundens dator, är displayen på skärmen liten, nästan omöjligt att läsa. Du kommer att kunna öppna kundens skärm i full storlek på din egen bildskärm, men då är det svårt att hantera de olika verktyg som filöverföring.

Dessutom gör LogMeIn erbjuder inte webbkamera eller ljudfunktioner. Chattfunktionen är enkel att använda, men webbkameran och ljud alternativ skulle hjälpa denna programvara för fjärranslutning sticker ut.

I brödtexten i brevet LogMeIn skickar att bjuda in en kund till en supportsession, det finns en separat webbplats för mobila enheter. Den här funktionen fungerar fantastiskt och du kan enkelt erbjuda stöd för iPhone, iPad och många andra enheter. Men för att använda den här tjänsten måste du köpa separat program som börjar på $ 90 per månad.

Enkel användning

Den goda nyheten är att det är lätt för kunderna att få tillgång till en supportsession. Det finns inga gupp och kunderna kommer att se ett enkelt fönster för att ange numret som finns i kroppen av e-post. Efter att ha klickat på uppmaningen att låta kundens skrivbordet skall nås, visas ett chattfönster.

Den dåliga nyheten är att gränssnittet och användbarhet för kundtjänst är dyster. Det finns knappar längs toppen, knappar längs sidan och i mitten. Det så mycket händer är för LogMeIn, är det svårt att hitta exakt vad du behöver.

Liksom andra liknande fjärrskrivbords program använder LogMeIn ett unikt nummer för varje stödperiod. Alla data som överförs krypteras med en AES-128 bitars kod. LogMeIn är trygg och säker att använda.

LogMeIn har online tutorials, ett användarforum och manuell. Frågorna avsnittet vanliga täcker de vanligaste områdena och om du är kvar med alla frågor ger LogMeIn ett samtal eller skjuta dem ett e-postmeddelande. När vi skickade ett mail, vi besvaras snabbt och våra telefonsamtal besvarades snabbt.

Även LogMeIn är en kvalitetsprodukt med de flesta av de nödvändiga funktioner, är det svårare att använda än andra fjärrskrivbordsprogram.

Säkerhet

Hjälp och support

Sammanfattning