Remote Desktop programvara – Netviewer Support

Från det ögonblick du logga in på Netviewer Support webbplats, är du säker på att märka sömlös navigering, enkla nedladdningar och din erfarenhet med fjärrskrivbordsprogram kommer att vara enastående. Inte bara är Netviewer Support det enklaste remote desktop programvara för att använda, det har flest funktioner. Den organiserade, intuitiv layout ger en enastående användarupplevelse och tjänar detta program vår Top Ten Recensioner Gold Award.

Funktioner

Början en session med Netviewer Support är enkel. När du har startat en supportsession från webbplatsen får du ett nummer. För att komma åt en avlägsen PC eller Mac, är allt du behöver göra är att få din kund detta nummer. Netviewer kommer att ha e-postalternativ med en länk till den plats där kunden behöver för att ange numret. Du kan också tala om för din kund via Skype eller Windows Messenger tillägg som fjärr programvara ger. Försök lägga till en länk på din egen webbplats eller kopiera numret i din egen e-post och skicka det. En uppmaning visas på kundens skärm be om tillåtelse att köra programmet. Ingen nedladdning, registrering eller registreringsprocessen krävs för kunden. Totalt sett är processen snabb och enkel.

När kunden är inloggad, kommer du att hårt pressade att hitta något som Netviewer Support inte kan göra.

Börja med omedelbar chatt. Kommunikation med kunden är lätt som du kan berätta exakt vad du gör. Därefter till whiteboard där man kan rita och peka ut på sin skärm där saker finns eller vad du letar efter. Lägg nu till webbkameran med ljud så att kunden kan se och höra allt som du behöver för att förklara. Kunden har också förmågan att använda en webbkamera och mikrofon, men det är inte nödvändigt. Det finns nästan inga problem som inte kan lösas med hjälp av Netviewer Support. Bredvid varje av dessa alternativ finns det en “On” och “Off” -knappen för enkel hantering.

Du kommer att kunna hantera flera kunders konton samtidigt och växla mellan sessionerna snabbt. Det finns paus knappar för att låta kunden vet att du är kort bort med en annan kund. Också, medan i en session kan du också enkelt bjuda in andra personal kundsupport för att hjälpa svara på frågor och kontrollera kundens dator. Den interaktiva karaktär Netviewer Support gör det enkelt att använda, hjälpa dina kunder känner sig nöjda med det stöd de får.

Netviewer Support spårar användningsstatistik för varje representant i ditt företag. Du kommer att hållas uppdaterad om vilka användare är online, hur länge varje stöd session varar, hur många sessioner på en dag och mycket mer. Du kan använda dessa användningsstatistik för att bättre hantera resurser och människor. Dessutom schema särskilda stödsamtal med representanter och kunder genom en planerare som Netviewer Support förvaltar. Du hittar schemaläggningsfunktioner lätt att använda och mycket hjälpsamma.

Enkel användning

I denna avlägsna PC tillgång program, är filöverföring enkel och snabb. När du har installerat alla nödvändiga program, kan du fjärr starta om datorn; förbindelsen mellan de två datorerna kommer att återupptas omedelbart och du kan fortsätta sessionen.

Du kan helt enkelt spela in kundsupport sessioner för att granska senare med andra anställda eller använd inspelningarna för att övervaka din kund supportpersonal. Utbildning din IT-team eller personal kundsupport kommer att vara enkla med förinspelade exempel som gäller specifikt för ditt företag.

Ta lite tid att bekanta dig med den stora mängd funktioner som Netviewer Support har att erbjuda. Gränssnittet är mycket användarvänligt och lätt att navigera, men eftersom det finns så många olika alternativ, kan det ta ett tag att lära känna programmet.

Innan du går kundens datorer, öva på dina egna datorer. Installationen är snabb och efter lite övning, kommer du att en Netviewer Support pro.

Kanske viktigare än du att kunna enkelt komma åt och ladda fjärr programvara är din kund att kunna komma åt sin sida av fjärrskrivbordsprogram. Med Netviewer Support, är processen enkel; få din kund sessionsnumret och webbplatsen för att ange numret som är specifik för varje supportsession. Skype dina kunder, Facebook eller Tweet dem, kalla dem, skicka dem ett e-post eller lägga till en länk på din egen hemsida. Det spelar ingen roll hur du gör det. Netviewer Support hjälper till att göra processen så enkel som möjligt. Det finns tillägg som Skype, Outlook, Windows Live Messenger och andra. Netviewer Support hjälper dig att lättare ansluta till dina kunder.

När kunden följer länken och kommer in i koden, är nästa steg att klicka på en enkel uppmaning att låta programmet för att köra, vilket ger dig fjärråtkomst till datorn.

Säkerhet

Layouten på Netviewer Support är enkel. En aktivitetsfältet längs sidan har alla alternativ som “File Transfer” eller “Turn on Video.” Alla navigerings flikarna är tydligt märkta och självförklarande. Kundens Skärmen tydligt visas och du kan storlek det hur du vill. När som helst under sessionen om en kund vill stoppa dig från att kontrollera sin dator, det finns flera områden där sessionen kan avslutas. Dessutom kan kunden ta över kontrollen mus som helst.

Netviewer Support är fantastiskt lätt att använda. Den enkla aktivitetsfältet är lätt att förstå och tillgång för kunderna är snabb och bör vara tillgänglig för vem som helst.

Hjälp och support

Innan någon åtgärd kan vidtas av kundtjänst, måste kunden acceptera alla ändringar. Innan filer hämtas, innan fjärrkontroll ges innan datorn startas om kunden kommer att se en ruta på skärmen ber att acceptera ändringarna. Kunden kan ta kontroll över musen på något ställe och avsluta sessionen av någon anledning.

Varje session börjar med en slumpmässigt konfigurerade 9-siffrigt nummer som är specifik för just den sessionen. Netviewer Support använder VeriSign-certifikat för att skydda alla data som tas upp. Även när du upprättar en anslutning, använder Netviewer Support SSL / TLS-kryptering. När data utbyts använder Remote Desktop programvara AES 256 att kryptera informationen under överföring. Med hjälp av AES 256 går den extra milen; de flesta av de andra produkter som använder en AES 128-bitars kryptering. AES 256 används av många finansiella intuitioner och myndigheter. Du ska känna sig trygga och säkra när du använder Netviewer Support.

Netviewer Support har videor, tutorials, online-forum, nyhetsbrev, e-post och telefonsupport. Varje fråga du kan ha kommer att besvaras omedelbart. Vi fick snabba svar på de frågor vi publiceras på webbformuläret, e-postmeddelanden som vi skickade och telefon erbjuds kunniga representanter. Kundtjänst telefonlinje är tillgänglig för runt-support dygnet. Netviewer Support kundtjänst är enastående. Men det fanns inga alternativ för chatt med representanter som vissa andra tjänster som erbjuds.

Netviewer Support är ett omfattande, lätt att använda verktyg som kommer att öka kundnöjdheten och minimera kundservice budgetar. Slösa inte din tid med telefonsupport, helt enkelt hantera dina kunders datorer från kontoret med denna avlägsna stationära datorer.

Sammanfattning